Kiełbasa - przepis Artura Żukowskiego z Bielska Podlaskiego

3 kwietnia 2020

Fotolia.com
Fotolia.com



0:00
0:00
Kiełbasa - przepis Artura Żukowskiego z Bielska Podlaskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Wielkanocna kiełbasa - przepis Artura Żukowskiego z Bielska Podlaskiego:



Składniki:

mięso z łopatki wieprzowej

słonina

jelita

sól, cukier, czarny pieprz, gorczyca


Przygotowanie:

Mięso przygotowujemy dzień przed nadziewaniem go do jelit. Część mięsa z elementami tłustymi i słoniną mielimy przez sitko o grubych oczkach. Drugą część kroimy w dość dużą kostkę. W szklance zimnej wody rozpuszczamy sól (na 5 kg mięsa 6 łyżeczek soli i 3 łyżeczki cukru). Wlewamy to do miski z mięsem.  Długo mieszamy, aż pojawi się tzw. klej. Na całą noc odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień oddajemy czarny pieprz i gorczycę (zmiażdżoną w moździerzu). Jeśli mięso jest za mało doprawione, to znowu można dodać wodę z rozpuszczoną solą i cukrem.  Następnie mięsem nadziewamy wymoczone wcześniej jelita. Tak przygotowaną kiełbasę gotujemy lub pieczemy. Podajemy z sosem.

Sos musztardowy: musztarda sarepska z miodem (w równych proporcjach)

Sos chrzanowo - borówkowy (także w takich samych proporcjach)

Sos tatarski: kroimy w drobną kostkę marynowane grzyby (np. pieczarki), cebulę, ogórek konserwowy, majonez, pieprz cytrynowy i szczypta soli

Sos chrzanowo - majonezowy (proporcje według uznania).


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok