Radio Białystok | Wiadomości | W komunalnym lokalu w centrum Białegostoku działa tzw. jadłodzielnia

W komunalnym lokalu w centrum Białegostoku działa tzw. jadłodzielnia

9.07.2018, 07:30, akt. 07:51

W Białymstoku działa tzw. jadłodzielnia - czyli miejsce, gdzie można zostawić produkty żywnościowe, by mogli je wykorzystać potrzebujący. Prowadzona jest w komunalnym lokalu w centrum miasta. Akcja ma ograniczyć marnowanie jedzenia.

fot. Edyta Wołosik
fot. Edyta Wołosik

Jadłodzielnię będzie prowadziła Fundacja Spe Salvi

- Jadłodzielnię będzie prowadziła Fundacja Spe Salvi - poinformowały władze miasta. Organizacja wybrała konkurs ogłoszony przez władze Białegostoku w czerwcu.

- Ideą jadłodzielni jest przede wszystkim pomoc potrzebującym, ale ważne jest także przeciwdziałanie marnowaniu żywności – powiedział cytowany w komunikacie prezydent Białegostoku Tadeusz Truskolaski. Dodał, że zadaniem organizacji będzie obsługa punktu bezpłatnej wymiany żywności, nadzorowanie pozostawionych produktów, dbanie o czystość, otwieranie i zamykanie lokalu oraz pozyskiwanie darczyńców.

Jak powiedziała Monika Lewko z Fundacji Spe Salvi, jadłodzielnia zacznie działać w poniedziałek 9 lipca, od rana będzie można przynosić i korzystać z tego punktu. - Zamiast wyrzucać, będzie można przynieść, a ktoś na pewno z tego skorzysta - dodała.

Jadłodzielnia będzie czynna sześć dni w tygodniu

Lokal, w którym działa jadłodzielnia, znajduje się w centrum Białegostoku przy ul. Krakowskiej 1, w pobliżu Centrum Aktywności Społecznej. Będzie czynny sześć dni w tygodniu – od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-18:00, w sobotę w godz. 9:00-14:00.

W lokalu są lodówki i półki na żywność. Każdy może pozostawić niezagospodarowaną żywność nadającą się do jedzenia – jak podaje miasto - m.in. produkty zapakowane fabrycznie, suche (kasze, ryże, makarony, mąki, słodycze) w nieuszkodzonych opakowaniach, zapakowane pieczywo i wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, oryginalnie zamknięte sery, jogurty, twarogi.

Monika Lewko powiedziała, że muszą to być produkty z widoczną datą ważności, w opakowaniu fabrycznym. Nie będzie można natomiast przynieść np. gotowych dań własnej produkcji jak upieczone ciasto czy ugotowana zupa. Jak informowało wcześniej miasto, zgodnie ze wskazówkami Sanepidu, do którego zgłoszono się po opinię, zdecydowano, że w regulaminie jadłodzielni wykluczono żywność niesprawdzoną i własnej produkcji.

Jadłodzielnia będzie działała na razie do końca roku, ale władze Białegostoku mają nadzieję, że pomysł się przyjmie i będzie mógł być kontynuowany. Miasto przeznaczyło na ten cel w tym roku 15 tys. zł.

źródło: PAP | red: mag

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


W Białymstoku podsumowano kolejną edycję unijnego "Programu dla szkół"

25.06.2018, 15:55

Ponad 4,5 mln porcji owoców i warzyw dostali w minionym roku szkolnym podlascy uczniowie. Oprócz tego - około 4 milionów porcji mleka i produktów mlecznych.


Jak przechowywać produkty spożywcze bez lodówki? - eksperyment dziennikarzy Radia Białystok

25.05.2018, 14:57

Jak radzić sobie z transportem produktów, które od momentu wytworzenia do chwili użycia powinny być zimne, a na termometrach letnie temperatury?


Tłuste i za słone - NIK skontrolował jedzenie w szpitalach

17.04.2018, 15:32

Ciężkostrawne, za słone, za tłuste, przygotowywane z surowców niskiej jakości - to tylko niektóre z zarzutów inspektorów Najwyższej Izby Kontroli do żywienia w szpitalach.





ZNAJDŹ NAS














abp Józef Guzdek i abp Jakub, fot. PRB
24.12.2024, 13:35, akt. 16:29

Świąteczne życzenia arcybiskupów






źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok