Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Jak nie zmarnować jedzenia po świetach?
Można się nim podzielić i zostawić nadmiar wciąż dobrych posiłków w lodówce, która stoi na ulicy Chłodnej w Suwałkach.
Lodówkę wystawiła jedna z suwalskich restauracji. Można w niej zostawić dania, które wciąż nadają się do zjedzenia jak ryby, bigos czy wędliny. Powinny być odpowiednio zapakowane, najlepiej w słoiki czy pudełka i dobrze opisane, łącznie z datą powstania takiego posiłku. Z zostawionych w lodówce posiłków mogą skorzystać osoby w trudnej sytuacji życiowej czy materialnej.
Mimo wysokich cen za produkty spożywcze, okazuje się, że aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. Z danych Banków Żywności, po świętach najczęściej wyrzucane są sałatki, pieczywo i wędliny.