Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Jak nie zmarnować jedzenia po świetach?

Jak nie zmarnować jedzenia po świetach?

autor: Iza Kosakowska

27.12.2024, 09:15, akt. 06:54

Można się nim podzielić i zostawić nadmiar wciąż dobrych posiłków w lodówce, która stoi na ulicy Chłodnej w Suwałkach.

fot. Joanna Szubzda
fot. Joanna Szubzda

Lodówkę wystawiła jedna z suwalskich restauracji. Można w niej zostawić dania, które wciąż nadają się do zjedzenia jak ryby, bigos czy wędliny. Powinny być odpowiednio zapakowane, najlepiej w słoiki czy pudełka i dobrze opisane, łącznie z datą powstania takiego posiłku. Z zostawionych w lodówce  posiłków mogą skorzystać osoby  w trudnej sytuacji życiowej czy materialnej. 

Mimo wysokich cen za produkty spożywcze, okazuje się, że aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. Z danych Banków Żywności, po świętach najczęściej wyrzucane są sałatki,  pieczywo i wędliny.

| red: miw




ZNAJDŹ NAS





Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego
fot. Joanna Szubzda
27.12.2024, 09:15, akt. 06:54

Jak nie zmarnować jedzenia po świetach?



Fotolia.com
24.12.2024, 10:14, akt. 13:25

Dwóch mężczyzn rannych po wybuchu petardy















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok